Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Saveti za decuSaveti za roditelje
english
  espanol

PocetnaOpšta pravilaSurfovanjeDruštvene mrežeIgriceResursiPišite nam

Данашња деца су прва генерација која одраста са Интернетом, као саставним делом свог живота. Она користе савремену технологију без икаквог напора, и у многим случајевима су далеко испред својих родитеља у онлајн истраживањима.

Иако ова разлика у знању може бити непријатна за родитеље, родитељи морају бити укључени у овај нови виртуелни свет, јер деци требају смернице одраслих.

 • Разговарајте са својим дететом о истинитости садржаја на Интернету . Покажите својој деци колико је тачан онлајн садржај упоређивањем са другим релевантним изворима. Нека траже информације бар на три различита сајта и међусобно их упореде. Ово важи и за представљање људи у чет собама или виртуелним световима, пошто људи не дају увек истините информације о себи на Интернету.
 • Ограничите коришћење претраживача за одрасле. Покажите и поставите за почетну страну претраживаче који су сигурни за децу (листу ових претраживача можете наћи на страни Ресурси).
 • Користите опције за филтрирање које су доступне на већини најпознатијих претраживача, као што су Google, Yahoo! или Бинг (упутство за постављање ових опција можете наћи на страни Ресурси).
 • Заједно сурфујте са својим дететом и скрените му пажњу на сигурносне проблеме када се појаве (нпр. чет опције на неким странама, слање порука, размена или куповина производа, интеракција са другима).
 • Научите дете да, када осети да је ситуација потенцијално непријатна, то вероватно и јесте тако, те да поразговара са родитељима о томе.
 • Проверите веб локације које је ваше дете посећивало како бисте утврдили да ли су оне у складу са узрастом вашег детета.
 • Сазнајте више о томе како ваше дете користи Интернет . Замолите вашу децу да покажу своје омиљене сајтове и покушајте да разумете шта је њихов садржај. Ово вам може помоћи да усмеравате начин коришћења Интернета ваше деце.
 • Истражујте Интернет са децом. Пронађите интересантне веб стане у складу са узрастом своје деце и истражите их заједно. Разговарајте са својом децом, будите сигурни да она познају ризике коришћења Интернета, будите укључени у онлајн живот своје деце, учите са децом .
 • Направите листу погодних веб сајтова у фолдеру Омиљено ( Favourites) који се налази у менију претраживача. За млађу децу препоручљиво је да ограничите број веб сајтова које могу да посете. Изаберите само оне веб стране које одговарају узрасту и интересима деце. Заједно са дететом направите већу колекцију веб страна и постепено додајте нове постојећој листи. Избор ће полако расти и ваше дете ће откривати нове могућности Интернета и учиће како да користи нови медијум.
 • Бирајте пажљиво места на Интернету на која ће дете одлазити. Постоје садржаји и сајтови који су у старту опаснији и где може лакше да се зарази компјутер неким вирусом али и дете да налети на неке непријатне ситуације. То су углавном порно сајтови и сајтови који су конципирани око илегалних тема, као што су хакерски сајтови, пиратерија и слично.
 • Побрините се да је ваш рачунар добро заштићен . Инсталирајте и редовно освежавајте програме за заштиту од вируса, фајервол (firewall) програме који могу да заштите компјутер од „упада" других корисника у ваш рачунар, као и антиспајвер (anti-spyware) који бришу „злонамерни софтвер“ који могу да угрозе вашу и приватност вашег детета (више на страни Ресурси)
 • Научите децу да увек затворе искачуће (pop-up) прозоре кликом на црвени крстић у десном горње углу прозора
 • Научите децу да не преузимају нелегалан материјал са Интернета, туђе радове, слике. Објасните деци какви им ризици прете код снимања материјала са Интернета.
 • Договорите се са дететом да ћете пратити његове онлајн активности
 • Научите дете како да игнорише особу која му шаље узнемирујуће поруке и узнемирава га.
 • Никада немојте критиковати дете ако прекрше правила. Само му објасните зашто то не треба да раде и које би последице могле бити ако наставе да крше правила.
 • Никада не потцењуте дететову радозналост . Боље је да им покажите шта све у Интернет простору постоји и тиме задовољите њихову радозналост, него да их пустите да постану жртве док покушавају нешто да сазнају.
   

За листу претраживача Интеренета који су прилагођени деци погледајте страну Ресурси.

За листу сигурносних опција у претраживачима погледајте страну Ресурси.

 

 

игрица

Овај веб-сајт је део пројекта

Klikni ka Evropi
који спроводе
ИАН- Међународна мрежа помоћи
IAN logo

и
Esplai logo

Пројекат подржавају:

Европска унија
EU
Делегација Европске уније у Републици Србији
У оквиру пројекта „Јачање дијалога између организација цивилног друштва Србије и ЕУ“ који финансира Европска унија
и

Microsoft

 
Овај веб сајт је направљен уз подршку Европске уније. За садржај веб сајта искључиво је одговорна Међународна мрежа помоћи и он ни у ком случају не одражава ставове Европске уније.
   

ИАН Међународна мрежа помоћи, Адмирала Гепрата 10, 11000 Београд, 011/ 7617 197 и 011/ 7617 205,
Сва ауторска права су заштићена © 2011 Међународна мрежа помоћи, Београд, Србија