Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Saveti za decuSaveti za roditelje
english
  espanol

PocetnaOpšta pravilaSurfovanjeDruštvene mrežeIgriceResursiPišite nam

Када су у питању друштвене мреже (нпр. Фејсбук) будите разумни и пробајте да поставите разумна очекивања. Забрањивање приступања омиљеним друштвним сајтова вашој деци је као искључивање вашег детета из друштвеног живота. Постављање забрана може пресећи вашу комуникацију са дететом и усмерити дете на коришћење веб сајтова на којима је изложено још већем ризику.

 • Прочитајте услове коришћења друштвене мреже како бисте проверили да ли ваше дете испуњава старосни услов за употребу ове мреже
 • Помозите деци приликом креирања онлајн профила када приступају некој друштвеној мрежи или странама за игрице. Попуните само оно што јер неопходно, изостављајући информације које могу да идентификују или открију нешто о вашем детету.
 • Научите децу да никада не објављују личне податке на сајтовима друштвених мрежа, као што су име, адреса, број телефона, шифра, име родитеља, име спортског клуба у који је укључено, име своје школе.
 • Многи сајтови друштвених мрежа пружају низ опција заштите приватности , ограничења приступа профиле вашег детета. Научите дете или му помозите да подеси ове опције тако да информације на његовом профиле могу видети само његови пријатељи, научите га како да блокира непознате особе које га узнемиравају. (детаљна упутства за подешавање ових опција на друштвеној мрежу Фејсбук коју млади у Србији највише користе дата су на страни Савети за децу )
 • Покушајте да ваша деца размењују своје профиле и блогове са вама, али будите свесни да они могу да направе различите профиле. Користите алате за претрагу на друштвеним мрежама како бисте проверили да ли се негде појављује пуно име и презиме вашег детета, број телефона и други лични подаци. Тиме не нарушавате њихову приватност, јер су они поставили своје личне податке у јаван простор мреже.
 • Нагласите идеју да се људи могу претварати на Интернету и лажно представљати. Могу се претварати да су млађи или старији но што стварно јесу.
 • Надгледајте коришћење веб камере при чету и постављање или онлајн размену слика. Објасните да слике не треба слати или постављати без дозволе родитеља. Када се једном пошаље, контрола на сликом је изгубљена
 • Објасните детету да блокира или игнорише особу која на чету поставља „чудна“ питања (питања о годинама, полу, итд.)
 • Уколико ваше дете наиђе на нешто или некога што чини да се осећа неугодно, објасните му да може да вам слободно каже, без страха да ће изгубити компјутер или Интернет
 • Објасните вашем детету да није легално некоме претити
 • Погледајте датотеке у фасцикли „Моје слике“ како бисте проверили које слике су послате, примљене и снимљене од стране вашег детета
 • Договорите се са дететом да не иде на састанке са људима које су „упознали“ онлајн
 • Упознајте онлајн пријатеље и активности вашег детета. Редовно питајте своје дете о његовим онлајн пријатељима и активностима.
 • Научите децу да не одговарају на увредљиве поруке.

 

 

игрица

Овај веб-сајт је део пројекта

Klikni ka Evropi
који спроводе
ИАН- Међународна мрежа помоћи
IAN logo

и
Esplai logo

Пројекат подржавају:

Европска унија
EU
Делегација Европске уније у Републици Србији
У оквиру пројекта „Јачање дијалога између организација цивилног друштва Србије и ЕУ“ који финансира Европска унија
и

Microsoft

 
Овај веб сајт је направљен уз подршку Европске уније. За садржај веб сајта искључиво је одговорна Међународна мрежа помоћи и он ни у ком случају не одражава ставове Европске уније.
   

ИАН Међународна мрежа помоћи, Адмирала Гепрата 10, 11000 Београд, 011/ 7617 197 и 011/ 7617 205,
Сва ауторска права су заштићена © 2011 Међународна мрежа помоћи, Београд, Србија