Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Saveti za decuSaveti za roditelje
english
  espanol

PocetnaOpšta pravilaSurfovanjeDruštvene mrežeIgriceResursiPišite nam

Када питате децу „Да ли сте били на Интернету?“ већина ће рећи ДА. Већ шестогодишњаци сурфују Интернетом. Посебно се родитељи млађе деце често питају „Шта ја могу да учиним да претрага, четовање и имејл мог детета буде сигурнији?“

 • Поставите правила . Ограничите време које проводе на Интернету (препорука је максимално 2 сата пред екраном, било ТВ-ом или монитором). Побрините се да ваше дете не проводи све своје слободно време уз рачунар. Људи, а не компјутери, треба да буду најбољи пријатељи вашем детету. Побрините се да деца не користе мобилни телефон (за Интернет и чет) када треба да спавају.
 • Поставите компјутер у заједничку просторију (дневну собу или трпезарију), а не у дечју собу, како бисте могли видети своју децу док су онлајн. Ипак, будите свесни, да деца могу користити лаптоп, мобилни телефон или неке конзоле за играње како би приступиле Интернету и када су ван куће.
 • Скрените пажњу својој деци да личне податке не размењују са другима или размењују веома пажљиво . Објасните опасности несмотреног давања података. Једноставно правило може бити да дете дели са другим онлајн корисницима своје име, адресу, телефон, име школе, наставника/це и фотографију само када неко од родитеља то одобри.
 • Разговарајте са својом децом о опасностима сусрета уживо са онлајн познаницима . Интернет је фантастично место за упознавање нових људи. Како бисте избегли непријатна изненађења, договорите се са својим дететом да приликом оваквих сусрета обавезно буде присутна нека одрасла особа или у крајњем случају друг или другарица.
 • Охрабрите своју децу да поштују Интернет бонтон . Интернет бонтон представља скуп неформалних правила о понашању на Интернету. Једноставно речено: Што је дозвољено у реалном животу дозвољено је и на Интернету. Што је забрањено у реалном животу, забрањено је и на Интернету .
 • Немојте бити сувише критични према истраживању Интернета . Ваша деца могу случајно да налете на неодговарајући садржај. Искористите ову прилику да продискутујете о садржају и сложите се око правила коришћења.
 • Образујте се. Важно је да образујете себе и потом своју децу о Интернет безбедности.
 • Научите децу да не отварају имејл поруке од непознатих људи . Имејлови и линкови могу садржати вирусе и њихово отварање није погодно за дечју сигурност. Такође, упозорите их да никада не шаљу своје или туђе шифре, бројеве банковних рачуна, адресу, број телефона и све друге податке који се могу злоупотребити.
 • Немојте да кривите дете за грешку коју је направило онлајн . Уколико вам дете исприча о неком случају када се понело некоректно или је направило погрешну одлуку немојте га кривити, већ будите подржавајући и објасните како је требало поступити. Ово ће вам помоћи да дете буде искрено са вама у будућности.
 • Подесите одговарајући ниво безбедности на рачунару : активирајте програме који спречавају приступ сајтовима са непримереним садржајем (на нашој веб страни Ресурси можете бесплатно преузети неке од програма), научите децу да користе надимке уместо правог имена.
 • Направите посебан налог свом детету на рачунару са посебним подешавањима, већим нивоом сигурности, подешеном почетном страном и претраживачем (погледајте филмове са инструкцијама на страни Ресурси ). Ипак, знајте да постављена заштита важи само на том рачунару, да не важи на другим рачунарима или на мобилном телефону.
 • Немојте дозволити детету да самостално иде у чет собе.
 

игрица

Овај веб-сајт је део пројекта

Klikni ka Evropi
који спроводе
ИАН- Међународна мрежа помоћи
IAN logo

и
Esplai logo

Пројекат подржавају:

Европска унија
EU
Делегација Европске уније у Републици Србији
У оквиру пројекта „Јачање дијалога између организација цивилног друштва Србије и ЕУ“ који финансира Европска унија
и

Microsoft

 
Овај веб сајт је направљен уз подршку Европске уније. За садржај веб сајта искључиво је одговорна Међународна мрежа помоћи и он ни у ком случају не одражава ставове Европске уније.
   

ИАН Међународна мрежа помоћи, Адмирала Гепрата 10, 11000 Београд, 011/ 7617 197 и 011/ 7617 205,
Сва ауторска права су заштићена © 2011 Међународна мрежа помоћи, Београд, Србија