Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Saveti za roditelje
english
  espanol

PocetnaOpsti savetiFejsOstaloResursiPišite nam

  • Користи само чет сајтове који су намењени младима, најбоље оне који имају некога ко надгледа садржај у „ собама “ за ћаскање .
  • Никад немој непознатим људима на чету давати податке о себи, својој породици и пријатељима, не откривај им своје презиме ни адресу, немој рећи у коју школу идеш, јер не можеш знати какве су им намере.
  • Никад не шаљи непознатим људима своје фотографије, слике породице или пријатеља, јер се оне могу на разне начине злоупотребити.
  • Имај на уму да „непозната” особа с којом четујеш може лажно да се представи, даје неистините информације о себи, пошаље ти туђу фотографију.
  • У ћаскању немој писати ништа чега би се стидео ако то прочитају твоји пријатељи у школи или у комшилику, не шаљи фотографије које не би желео да покажеш другима. Све што пошаљеш злонамерна особа може да искористи да те уцењује, уз претње да ће то објавити на Интернету или на неком другом месту.
  • Ако ти неко пише узнемиравајуће, претеће или непристојне поруке, престани да четујеш са њим и обавезно то реци родитељима или некој другој одраслој особи којој верујеш. Ниси ти крив због тога што ти неко прети и вређа те. Затражи помоћ од одраслих чак и кад мислиш да си урадио нешто недозвољено.
  • Научи да блокираш на чету особе које ти шаљу нежељене поруке. Обично је лако то учинити: десни клик на име особе коју хоћеш да блокираш и у менију изабереш и кликнеш на опцију “Block”.
  • НИКАД немој ићи сам на састанак с особом коју си упознао на чету. Ако желиш уживо да упознаш познаника са Интернета, договори први сусрет на неком јавном месту , где има доста људи. Не налази се насамо с њим, већ поведи неколико пријатеља и пријатељица или одраслу особу којој верујеш.

 

игрица

Овај веб-сајт је део пројекта

Klikni ka Evropi
који спроводе
ИАН- Међународна мрежа помоћи
IAN logo

и
Esplai logo

Пројекат подржавају:

Европска унија
EU
Делегација Европске уније у Републици Србији
У оквиру пројекта „Јачање дијалога између организација цивилног друштва Србије и ЕУ“ који финансира Европска унија
и

Microsoft

 
Овај веб сајт је направљен уз подршку Европске уније. За садржај веб сајта искључиво је одговорна Међународна мрежа помоћи и он ни у ком случају не одражава ставове Европске уније.
   

ИАН Међународна мрежа помоћи, Адмирала Гепрата 10, 11000 Београд, 011/ 7617 197 и 011/ 7617 205,
Сва ауторска права су заштићена © 2011 Међународна мрежа помоћи, Београд, Србија